Twój Żłobek

blog parentingowy dla ciebie i twojej pociechy

przepis_na_czekolade
zdrowie

Prosty przepis na czekoladę kokosową

Czekolada to nie tylko słodki deser, ale też pyszne i zdrowe jedzenie. Aby przygotować ją w domu, wystarczy wymieszać kilka składników. Większość z nich można kupić w każdym supermarkecie lub sklepie ze zdrową żywnością.

Samodzielne przygotowanie czekolady w domu, daje Ci pełną kontrolę nad składem produktu. Jest to szczególne ważne dla dzieci, które zmagają się z nadwagą, otyłością i różnego rodzaju ograniczeniami w diecie.

 

Do przygotowania czekolady potrzebne będą:

  • kakao / karob
  • mleko kokosowe
  • masło kokosowe (może być olej koksowy)
  • cukier / cukier kokosowy (lub inny naturalny słodzik np ksylitol, erytrytol )
  • kakao (takie prawdziwe, gorzkie 😉
  • wiórki kokosowe, migdały (opcjonalnie)

 

Czekolada kokosowa jest bardzo prosta w przygotowaniu. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki w rondelku i podgrzewać je na małym ogniu. Gotową masę przekładamy do foremek. Mogą to być silikonowe formy do lodów, babeczek czy ciasta. Do czekolady dodajemy ulubione dodatki: wiórki kokosowe, bakalie, orzechy czy owoce lioflizowane.  Następnie wstawiamy naszą czekoladę do lodówki na około 2 godziny. Gotowe!

 

Czekolada kokosowa jest bogata w witaminy, minerały i błonnik. Dzięki temu jest doskonałym deserem dla osób dbających o zdrowie. Kakao jest bogate w cenne składniki odżywcze, takie jak błonnik, magnez, cynk, żelazo, miedź i potas. Jest także źródłem witamin: witamin E, witaminy B2, witaminy B1, witaminy B3 i witaminy B6. Ponadto kakao jest bogate w flawonoidy, które są naturalnymi związkami chemicznymi o działaniu przeciwutleniającym (antyoksydant). Flawonoidy zawarte w kakao mogą pomóc zmniejszyć ryzyko miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca i udaru mózgu. Kakao także dobrze wpływa na pamięć i koncentarację a także może pomóc w zapobieganiu cukrzycy.

Dla dzieci, które mają alergię na kakao, można przygotować czekoladę w wersji pozbawionej tego alergenu. Kakao można zamienić na karob – zdrowy zamiennik kakao, który jest mączką chleba świętojańskiego. Zawiera siedem razy mniej tłuszczu, trzy razy więcej wapnia niż kakao. Karob jest więc świetną i smaczną alternatywą, która zawiera o połowę mniej kalorii niż jego klasyczny odpowiednik.

Wspólne przyrządzanie zdrowej przekąski to wspaniała okazja do spędzania czasu, nauki domowych obowiązków oraz wzmacnianie zdrowych nawyków żywieniowych.